Čarobna privlačnost zlatne ravnice omeđene trima rijekama – Savom, Dravom i Dunavom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Stoga, tko je oduvijek htio istražiti i doživjeti Slavoniju, predlažemo da to učini upravo u jesen, kada sve obiluje jesenskim plodovima i vrvi događanjima kojima se tradicija i običaji Slavonaca čuvaju od zaborava.

Photo credit: Vinkovačke jeseni
Photo credit: Arhiv TZ Požeško-slavonske županije
Photo credit: Arhiv TZ Požeško-slavonske županije

Svakodnevne autobusne linije povezuju čak i najmanja mjesta u Slavoniji kao i Slavoniju s ostalim hrvatskim gradovima. Provjeri naše prijedloge događanja u nastavku, odaberi jednu od ponuđenih ili željenu relaciju upiši u pretraživač voznog reda, kupi kartu online i uštedi!

Među događanjima koja nikako nebi trebalo propustiti izdvajamo:

Dane prvog hrvatskog piva

Osijek, 06.-16.09.

Dani prvog hrvatskog piva, koje se u Osijeku proizvodi još od 1664. godine, poznati su i kao najveći slavonski svatovi koje posjeti i do 50.000 ljubitelja piva. Osim uživanja u vrhunskom pivu, posjetitelje čeka i bogat gastronomski i zabavni program.

Vinkovačke jeseni

Vinkovci, 08.-17.09. 

Vinkovačke jeseni najveća su folklorna manifestacija u ovom dijelu Europe koja svake godine okuplja tisuće sudionika, a dođe ju pogledati preko sto tisuća posjetitelja. Središnji dio svakih vinkovačkih jeseni je svečani mimohod folklornih grupa nakon kojeg slijedi plesanje najvećeg kola.

Ajvarfest

Lipik, 17.09.

Ajvarfest u Lipiku idealna je prilika za degustaciju domaćeg ajvara, kao i za otkrivanje najboljih recepata jednog od najukusnijih specijaliteta na našem području. Osim natjecateljskog dijela ove manifestacije i bogate ugostiteljske ponude, za sve posjetitelje je organiziran i zabavni i glazbeni program.

Vukovarski etno sajam

Vukovar, 29.09.-01.10.

Vukovarski etno sajam je sajam tradicijskih i umjetničkih obrta, rukotvorina i antikviteta te proizvođača hrane i pića na kojem proizvode i usluge, uz bogat kulturno-umjetnički program, izlažu proizvođači s područja cijele Hrvatske.

Okusi jeseni

Požega, 11.11.

Okusi jeseni gastronomska je manifestacija koja slavi plodove jeseni i na kojoj se predstavlja ponuda domaćih eko i etno proizvoda uz neizostavne tamburaše. Posjetitelji mogu uživati i u ceremoniji krštenja mošta koju vodi jedini vinski kardinal u Hrvata Vlado Bauer posebnim obredom uz svoje ministrante.

Kutjevačko martinje

Kutjevo, 12.11.

Dvodnevna manifestacija povodom proslave blagdana Sv. Martina ujedno je i najveća vinska priredba u Požeštini čiji program obiluje sadržajima za sva osjetila. Uz obilazak planinarskih staza i uživanje u prirodnim ljepotama vinorodnog kutjevačkog kraja, poseban doživljaj za sve posjetitelje predstavlja obred krštenja mošta, nakon čega slijedi zabavni program na Trgu graševine uz degustaciju vrhunskih kutjevačkih vina i brojne delicije slavonske kuhinje.

Slavonsko kolinje i čvarakfest

Lipik, 28.11.

Slavonsko kolinje manifestacija je koja prezentira slavonske tradicionalne običaje pripreme mesa, pravljenja kobasica i čvaraka- jednog od najpoznatijih proizvoda slavonske gastronomske baštine. Sve započinje tradicionalnim slavonskim doručkom od suhomesnatih proizvoda, a završava uz Čvarak party.


Uz posjet manifestacijama u svoj itinerar svakako dodaj i obilazak slavonskih gradova.

Posjeti Slavonski Brod na čijim su ulicama nastale neke od najpopularnijih dječjih bajki koje je ovdje napisala Ivana Brlić Maćuranić. Svrati u Đakovo i razgledaj đakovačku katedralu Sv. Petra za koju je papa Ivan XXIII rekao da je najljepša crkva između Venecije i Carigrada, a posjetio ju je i papa Ivan Pavao II. Posjeti i đakovačku ergelu koja se ubraja među najstarije u Europi. U Osijeku, najvećem gradu Slavonije, nezaobilazan je posjet Tvrđi, a u predahu između šetnji osvježi se uz Osječko - prvo hrvatsko pivo spravljano od 1664. Ako više voliš vino, nastavi put Erduta, gradića nadaleko poznatog po vinu, Erdutskoj vinariji i najvećoj bačvi od hrastovine staroj 150 godina koja je uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda. Prekrasno putovanje Slavonijom završavamo posjetom Vukovaru, gradu heroju.

Zašto putovati s nama?

besplatna wi-fi usluga

prijevoz udobnim, moderno opremljenim, klimatiziranim autobusom

utičnice za punjenje elektroničkih uređaja (ovisno o raspoloživosti)

veći prostor između sjedala

POPULARNE RELACIJE

Uštedi vrijeme i novac: Izbjegni gužve na šalterima i već sada osiguraj svoje mjesto u autobusu. Kupnjom karte online štediš i novac jer ostvaruješ dodatnih 5% popusta pri svakoj online kupnji!